Surveillances zijn nodig om de veiligheid op bedrijventerreinen te kunnen waarborgen. In de avonden, nachten en weekenden zijn bedrijventerreinen veelal verlaten en is de kans op criminaliteit groter. Als ieder bedrijf zijn eigen surveillances gaat regelen, is dat niet alleen inefficiënt, het is ook minder veilig. Want de afstanden voor de surveillant worden dan langer, wat de aanrijtijd bij calamiteiten vergroot. Om het risico op criminaliteit te verminderen is collectieve mobiele surveillance van groot belang.

De surveillant van het beveiligingsbedrijf let op. Hij kijkt bijvoorbeeld of er geen ramen open staan bij uw pand, of de openbare verlichting het doet, of zich verdachte situaties in de omgeving voordoen. Mocht er iets niet in orde zijn, dan komen de surveillanten in actie. Daarnaast volgen zij vanzelfsprekend alarmmeldingen op. Door de korte aanrijtijd en korte lijnen met politie en brandweer is de pakkans groter en eventuele schade kleiner.

In de afgelopen periode zijn een aantal successen geboekt! Hieronder leest u daar per case meer over.

Oplettende surveillant constateert insluipers

De surveillant rijdt in Diemen en ziet bij een bedrijf aan de Wisselwerking dat de verlichting veel eerder uit is dan dat gebruikelijk is. Hij vindt dit vreemd en besluit hiernaar een onderzoekje in te stellen. Eenmaal binnen in het pand wordt hij overlopen door 3 insluipers. Deze personen bedreigen de surveillant met een schroevendraaier en vorderen zijn dienst-PDA en diensttelefoon op. Nadat hij deze beiden ingeleverd heeft, vragen ze hem waar de kluis is. Aangezien de collega nog niet vaak bij dit pand is geweest en de route behoorlijk nieuw is, zegt hij dat het dat niet weet. Nadat de 3 insluipers door het gehele pand gelopen zijn, zonder de kluis aan te treffen, nemen zij alleen wat laptops en een klein geldkluisje mee. De beveiliger heeft conform de procedures overal aan meegewerkt en de insluipers staan op het punt te vertrekken. Op dat moment vraagt de surveillant nog of hij zijn PDA en zijn telefoon terug mag, want die heeft hij later nodig voor zijn werk. 1 van de mannen loopt terug en legt de PDA en de telefoon binnen op de trap en men gaat er vandoor. Doordat de surveillant nu zijn PDA en telefoon weer heeft, kan hij direct alarmeren en komt de politie met veel voertuigen snel ter plaatse. Doordat de surveillant rustig en opvallend koel is gebleven, heeft hij de tijd gehad om de personen goed in zich op te nemen en kon hij de personen zeer nauwkeurig omschrijven aan de politie. Het resultaat: de politie heeft binnen 45 na het alarmeren alle 3 de personen aangehouden. Met de surveillant gaat het goed, hij is volgende dag gewoon weer aan het werk gegaan en heeft diezelfde avond zelfs ook nog zijn dienst afgemaakt. De surveillant heeft overigens de dag erna aangifte gedaan voor bedreiging met een schroevendraaier.

Surveillant schiet mevrouw te hulp en houdt dader straatroof aan

Een surveillant ziet een jongedame rennen met daar achteraan een mevrouw. De vrouw roept om hulp. Hij vindt het een vreemd situatie en besluit actie te ondernemen. De surveillant zet de achtervolging in en weet de jongedame ter hoogte van de Wildeborch te pakken te krijgen. De mevrouw meldt dat de jongedame haar van haar telefoon heeft beroofd op station Diemen Zuid terwijl ze stond te bellen. De jongedame wordt door de collega aangehouden en begeleid naar de Eekholt. De jongedame sputtert nog wat tegen en zegt, als je me laat gaan, dan krijgt de mevrouw haar telefoon terug. De telefoon had zij namelijk zelf niet meer, maar die had ze aan iemand anders gegeven. Hier is de surveillant uiteraard niet op in gegaan. Op de Eekholt aangekomen kwamen er meerdere collega’s ter plaatse om de jongedame in bedwang te houden. Tegelijkertijd is de politie in kennis gesteld. Tijdens het wachten op de politie kwamen er 4 negroïde personen waarbij uit hun houding duidelijk bleek dat zij er iets mee te maken hadden. De jongedame bevestigde dit ook en gaf aan dat zij de telefoon aan 1 van de mannen gegeven zou hebben. De surveillanten merkten aan de houding van de 4 mannen dat zij iets van plan waren. Net op dat moment kwam de politie aan en deed men net alsof er niets aan de hand was. De politie heeft de jongedame aangehouden en is meegenomen naar het politiebureau. De 4 mannen zijn door de politie gecontroleerd op hun identiteit, maar hun betrokkenheid kon niet onomstotelijk vastgesteld worden. 

Koperdief opgepakt

Tijdens een collectieve surveillancedienst in Zuidoost zag een surveillant een verdachte situatie op een bouwterrein. Hij ging ter plaatse, waardoor hij kon zien dat iemand in een bouwkeet aanwezig was. Direct belde hij de politie. Toen die gearriveerd was, gingen zij samen het bouwterrein op. In de keet troffen zij een man aan met een rugtas vol koper. De man is opgepakt en het koper is teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Brandstofdiefstal voorkomen

In Westpoort constateerde de surveillancedienst dat een voertuig opvallend gedrag vertoonde. De surveillanten bleven - niet zichtbaar - in de buurt van dat voertuig om te constateren of er werkelijk iets aan de hand was. Op een gegeven moment stopte het voertuig naast een geparkeerde vrachtwagen. De inzittende begaf zich naar de benzinetank van die vrachtwagen. Meteen belde de surveillant de politie, die snel ter plaatse was. Een brandstofdiefstal werd voorkomen.


Colofon:
Jurjen de Jong Communicatie, Amstelveen | Websitebouw: EMMA-design, Joure
achtergrondafbeeldingen
achtergrondafbeeldingen